Bakłażan z pieprzem i Svańską Solą – popularne gruzińskie danie warzywne

Składniki

  • 5 bakłażanów
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego (drobno zmielony)
  • 2 czerwone papryki
  • 3 zielone papryki
  • 15 g świeżej kolendry,
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży pomidor
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka Svańskiej Soli
  • 6 łyżek octu winnego
  • 10 łyżek oleju roślinnego (słonecznikowy)
  • 30 ml wody

Przygotowanie :

posiekaj bakłażany i włóż na patelnię, dodając 10 łyżek oleju słonecznikowego. Mieszaj i smaż na małym ogniu przez 20 minut. Podczas pieczenia bakłażana posiekaj czosnek,  paprykę, kolendrę i cebulę. Umieść składniki w misce i posyp pieprzem. Dodaj 30 ml przegotowanej wody, 6 łyżek octu winnego i 3/4 łyżki Svańskiej Soli. Mieszaj i odstaw na 10 minut.

Pokrój pomidora. Przenieś smażone bakłażany z patelni do miski zawierającej pieprz, czosnek, paprykę, kolendrę i cebulę.
Smażyć pokrojone pomidory na średnim ogniu przez 3-4 minuty (na oleju pozostałym po usmażeniu bakłażana).
Dodaj smażone pomidory do bakłażanów, dodaj pozostałe ćwierć łyżki stołowej Svańskiej Soli. Wymieszaj i możesz podawać.

Bakłażany podawać z pieprzem i Svańska Solą na ciepło i na zimno. 

Smacznego!