Bakłażan z pieprzem i Svańską Solą – popularne gruzińskie danie warzywne
Składniki
- 5 bakłażanów
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego (drobno zmielony)
- 2 czerwone papryki
- 3 zielone papryki
- 15 g świeżej kolendry,
- 1 czerwona cebula
- 1 duży pomidor
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka Svańskiej Soli
- 6 łyżek octu winnego
- 10 łyżek oleju roślinnego (słonecznikowy)
- 30 ml wody
Przygotowanie :
posiekaj bakłażany i włóż na patelnię, dodając 10 łyżek oleju słonecznikowego. Mieszaj i smaż na małym ogniu przez 20 minut. Podczas pieczenia bakłażana posiekaj czosnek, paprykę, kolendrę i cebulę. Umieść składniki w misce i posyp pieprzem. Dodaj 30 ml przegotowanej wody, 6 łyżek octu winnego i 3/4 łyżki Svańskiej Soli. Mieszaj i odstaw na 10 minut.
Pokrój pomidora. Przenieś smażone bakłażany z patelni do miski zawierającej pieprz, czosnek, paprykę, kolendrę i cebulę.
Smażyć pokrojone pomidory na średnim ogniu przez 3-4 minuty (na oleju pozostałym po usmażeniu bakłażana).
Dodaj smażone pomidory do bakłażanów, dodaj pozostałe ćwierć łyżki stołowej Svańskiej Soli. Wymieszaj i możesz podawać.
Bakłażany podawać z pieprzem i Svańska Solą na ciepło i na zimno.
Smacznego!