Wątróbka drobiowa z czerwonym winem i Svańską Solą – kuchnia rosyjska
Ten tradycyjny przepis pokazuje jak zrobić pyszne danie z wątróbki drobiowej ze dodatkiem Svańskiej Soli, która tu działa jako środek aromatyzujący i nadaje potrawie niepowtarzalny pikantny smak.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 kg wątróbki drobiowej ,
- 4 liście laurowe,
- 1 łyżka suszonej ostrej papryki (grubo zmielonej)
- 1 łyżka stołowa Svańskiej Soli
- 2 duże soczyste pomidory,
- 2 średnie cebule,
- 150 ml czerwonego wina,
- 1 łyżka octu winnego
- 10 gramów świeżej bazylii
- 8 łyżek (ok.120ml) olej roślinny
Przygotowanie
Włóż wątróbkę drobiową, liść laurowy do rondla i zalej czerwonym winem. Posyp grubo zmieloną suchą ostrą papryką (1 czubata łyżka) i Svańską Solą (1 czubata łyżka). Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut, wątróbkę drobiową marynujemy.
Po pół godzinie przykryj rondel pokrywką (pozostawiając małą szczelinę na ucieczkę pary) i gotuj na średnim ogniu przez 25 minut.
Podczas gdy wątróbka się gotuje, posiekaj grubo cebulę i dodaj do patelni wraz z 8 łyżkami oleju roślinnego. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 1 minutę. Teraz dodaj pokrojone pomidory i 1 łyżkę octu. Gotuj nadal na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po upływie tego czasu odstaw na chwilę i podawaj gorącą wątróbkę dekorując ją posiekaną świeżą bazylią.
SMACZNEGO !