UNIWERSALNA PRZYPRAWA DO KUCHNI

SVAŃSKA SÓL

SVAŃSKA SÓL to produkt, którego receptura jest mocno zakorzeniona w tradycjach kuchni narodowej GRUZJI. 

Swoją popularność zawdzięcza niezaprzeczalnym walorom smakowym wynikającym z proporcji i zestawienia odpowiednich ziół.

Wyjątkowa mieszanka soli i przypraw.

Polecamy do szerokiej gamy potraw, takich jak zupy, sosy, marynaty, mięso, ryby, sałatki, warzywa itp. SVAŃSKA SÓL nadaje potrawom zarówno lekko pikantny smak, jak i niezwykły aromat charakterystyczny dla kuchni gruzińskiej. Produkowana jest z najwyższej jakości składników. Jej skład wzbogacony jest o przyprawy mające nie tylko walory smakowe ale również działają pro zdrowotnie na nasz organizm.

Składniki: sól drobnoziarnista, czosnek suszony, kolendra, kozieradka, kurkuma, papryka chili.

 sól kuchenna zwana też stołową i warzoną, to podstawowe źródło sodu w naszej diecie. Sód pochodzący z soli kuchennej pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Odpowiada przede wszystkim za regulację gospodarki wodnej. Wraz z potasem reguluje ciśnienie osmotyczne krwi. Co więcej, wpływa na utrzymanie odpowiedniej pobudliwości komórek nerwowych oraz mięśniowych, jednak jej nadmiar zatrzymuje wodę w naczyniach krwionośnych, a tym samym podnosi panujące tam ciśnienie. A więc nie przesadzajmy z używaniem soli.

czosnek – dzisiejsza medycyna potwierdza lecznicze działanie czosnku. Zapobiega on zwapnieniu żył, pobudza trawienie, obniża ciśnienie tętnicze, wzmaga odporność, działa regenerująco. Reguluje florę bakteryjną jelit, obniża ciśnienie krwi, poprawia funkcjonowanie wątroby i trzustki. Działa żółciopędnie i przeciwpasożytniczo. Jest też naturalnym antybiotykiem.

kolendra – mało kto wie, że posiada właściwości zdrowotne, które od dawna są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Jest stosowana m.in. na utrudnione trawienie, poprawę apetytu i uspokojenie. Naukowcy przekonują, że pomaga także w zatruciach pokarmowych.

kozieradka – posiada wiele właściwości leczniczych dzięki posiadającym substancjom czynnym o zróżnicowanej budowie chemicznej. Nasiona te bogate są w związki śluzowe, dodatkowo ważnym ich składnikiem są flawonoidy. Posiadają silne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Ponadto, nasiona kozieradki zawierają saponiny, witaminę PP (amid kwasu izonikotynowego), cholinę, lecytynę, gorycze, tłuszcze białka, olejek eteryczny oraz sole mineralne. Najnowsze badania potwierdzają także obecność w nasionach kozieradki izoflawonów – związków o charakterze fitoestrogenów.

kurkuma – przyprawa ta ma właściwości pobudzające wydzielanie żółci, gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, działa także antybakteryjnie i rozkurczająco. Kurkuma pozytywnie wpływa na stan osób cierpiących na dolegliwości trawienne, schorzenia wątroby czy trzustki.

papryka chili – chili w proszku ma właściwości rozgrzewające i napotne, dlatego warto stosować tę przyprawę w okresie przeziębienia. Ma także dobroczynny wpływ na układ oddechowy, gdyż oczyszcza górne drogi oddechowe, zatoki i oskrzela, przyspieszając walkę z infekcją.

* UWAGA, opisane powyżej właściwości poszczególnych składników SVAŃSKIEJ SOLI mają charakter wyłącznie ogólnoinformacyjny i nie mogą być uznawane za wskazanie do stosowania leczniczego !

Tradycyjne przepisy z użyciem Svańskiej Soli

Bakłażan z pieprzem

Smażone ziemniaki

Wątróbka drobiowa z czerwonym winem